full screen background image

Koleksiyon Buluşmaları

Atlı Köşk’ün bir "ev-müze" olarak ev sahipliği yaptığı koleksiyonları ve Sabancı Ailesi'nin yaşam mekânlarını Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyon yöneticileri ile gezmek, konservasyon uzmanları eşliğinde kültürel mirası koruma uygulamalarını daha yakından tanımak ister misiniz?

Kitap Sanatları Buluşması

Sakıp Sabancı tarafından titizlikle bir araya getirilmiş Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda yer alan ve benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonlarında olan Osmanlı kitap sanatı eserleri, Koleksiyon Yöneticisi Ayşe Aldemir Kilercik eşliğinde teknolojik uygulamalar eşliğinde gezilecek. Buluşmada kitap sanatları teriminin anlamı, kitap tasarımının Osmanlı dönemindeki örnekleri üzerinden irdelenirken, uzmanları dışında yaygın olarak bilinmeyen bu kıymetli ve köklü sanatın geçmişten bugüne hikâyesi de konuşulacak.

Ev Müze Buluşması

Sakıp Sabancı Müzesi’nin ilgi ve merak odağı olan, Sakıp Sabancı ile ailesinin yıllar boyu ikamet ettiği mekânlar ve köşk odaları, Koleksiyon Yöneticisi Hüma Arslaner eşliğinde gezilecek. Buluşmada bir yaşam alanından müzeye dönüştürülen mekânda öngörülen müzecilik uygulamalarından bahsedilirken, Hıdiv Ailesi’nden Sabancı Ailesi’ne geçen köşkün yaşam mekânları, dekorasyonu ve mobilyaları ile yüzyıllık bir geçmiş aydınlanacak. Etkinlik kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarındaki resim ve heykeller ile bir özel koleksiyondan uluslararası bir müzeye dönüşüm süreci de irdelenecek.

Kültürel Mirası Koruma Buluşması

Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonları ve misafir ettiği eserleri korumak için uygulanan çeşitli yöntemlerin irdeleneceği buluşmada Konservatör Nurçin Kural Özgörüş, müzede sıcaklık ve nem dengelerinin kontrolü, aydınlatma, vitrin düzenlemesi, esere temas eden malzemelerin özellikleri gibi konuların önemine değinecek. Nurçin Kural Özgörüş, müzedeki tecrübelerini uluslararası konservasyon standartlarına dayandırarak anlatırken katılımcılar, Atlı Köşk’teki Aile Odaları’nda ve Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu sergi salonlarındaki koruma önlemlerini de yakından inceleme fırsatı bulacak.

“Koleksiyon Buluşmaları”nın 17'incisi olan Kültürel Mirası Koruma Buluşması, 24 Ağustos Perşembe saat 15:00'da, Atlı Köşk'te Konservatör Nurçin Kural Özgörüş eşliğinde gerçekleştirilecektir.

SSM'deki tüm etkinliklerden haberdar olmak için, aylık SSM bültenine üye olun!