full screen background image

Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat Sanatı

Sakıp Sabancı Müzesi Hat Koleksiyonu, Madrid Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’daki “Lines in Gold: Ottoman Calligraphy from Sakıp Sabancı Museum, Istanbul” sergisinin ardından İspanyol sanatseverlerle bu kez de Sevilla’da, Real Alcázar’da buluştu. Ottoman Calligraphy from Sakıp Sabancı Museum adlı serginin mekanı olan Real Alcazar İspanya için büyük önem taşımaktadır. Real Alcázar, 12. yüzyılda, Muvahhidler döneminde inşa edildikten sonra 1364 yılında genişletilmiş, Şarlken (V. Charles) döneminde gotik eklemeler yapılmıştır. İslam mimarisinin etkisi altındaki mekan ile büyük bir uyum içerisinde olan sergi, Osmanlı hat sanatında 500 yıl boyunca yaşanan gelişmeleri gösteren eserlerden örnekler içeriyordu. Başta Şeyh Hamdullah olmak üzere, Şehzade Korkut, Ahmed Karahisari, Derviş Ali, Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mustafa Rakım, Kazasker Mustafa İzzet ve Sami Efendi gibi Osmanlı hat sanatının önemli hattatlarının eserlerine ve hat aletlerine yer verildi.

"Ottoman Calligraphy" from the SSM Calligraphy Collection in Seville after Madrid Selected works from the Ottoman Calligraphy Collection of the Sabanci University’s Sakip Sabanci Museum are on exhibition at the Real Alcázar Palace in Seville during 4 April-15 June 2008.