Bilgi

Eğitmen:

Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu

Kontenjan:

20

Saat:

11:00 - 13:00

Başlangıç ve Bitiş Yeri:

Ahşap Köşk

İçeriği:

Osmanlı minyatürlü yazmalarının tarihi sanatçıların ilk defa Topkapı Sarayı’nda bir çatı altına kurumsallaşmasıyla yakından ilgilidir. Osmanlı nakkaşları 15. yüzyıldan 17. yüzyılın ortalarına kadar temel olarak İran’ın iki boyutlu resim geleneğini sürdüren, yer yer de İtalyanların perspektifli resim bilgisini kullanan resimli kitaplar ürettiler. Bu kitaplar sultan ve onlara bağlı elit kesimin portrelerinden, sultanın marifetlerini anlatan hünernâmelere; hanedanın meşruiyetini vurgulayan silsilenamelerden, 40 gün 40 gece süren sünnet törenlerine, tahta çıkma törenlerinden elçi kabullerine, tıp kitaplarından falnâmelere kadar pek çok konuyu resimler. Bu resimli kitaplar Osmanlı sarayı ve Osmanlı toplumunun farklı kesitlerini günümüze kadar taşır.18. yüzyıl ise Osmanlı görsel kültürü için Batı resmine kucak açma sürecidir. Bu dönemde resimler ilk defa kitap sayfalarından özgürleşerek duvarları süsledi ve kamunun nazarına açıldı. Klasik çinilerin, ince kalem işlerinin yerini hızla alan duvar resimleri saraylardan konaklara, yalılardan, camilere hemen her yerde kullanılır oldu. Duvar resimlerin konuları hayali manzaralar, kent portreleri, mimari tasvirler, buharlı gemiler, trenler gibi değişen hayatın türlü türlü hallerini yansıttılar. Diğer bir resim türü olan Albüm resimlerinde çarşı ressamları günlük alışveriş, yangınlar, işkence ve cinsellik gibi günlük yaşamın varyasyonlarını ve rengârenk Osmanlı kıyafetlerini sergilediler. Pera’yı mesken tutarak Osmanlı hayatının türlü hallerini aktaran Avrupalı ressamlar ve gezgin sanatçılar bu dönemleri görsel belge olarak günümüze aktaran diğer önemli aktörlerdir. 19. yüzyılda ise resimler duvarlara, çini yüzeylere, tepsilere, cam altı eserlere veya kumaşlara kadar her türlü malzemeye yayılmıştır.Gerçekleştirilecek seminerlerde Osmanlı toplumundaki resim üretimi yüzyıllar içinde değişen konular, farklı malzemelere aktarılan resim türleri, resim hamileri ve sanatçılar arasındaki ilişki biçimleri ve tasvirlerin tarihsel bağlamda ikonografik açılımları gibi konular çerçevesinde anlatılacaktır. 

Devamını Oku
Öğrenci İndirimi: Öğrenci bileti almak isteyen katılımcıların güncel öğrenci belgelerini ogrenme.ssm@sabanciuniv.edu adresine ileterek indirim kodu talep etmeleri gerekmektedir. Öğrencilere %50 indirim uygulanacaktır.
Erkek Kadın
4000

Biletiniz Oluşturuldu!

Ödeme Sayfasına Yönlendiriliyorsunuz!

Ö. PRG.
Bilet Tarihi:
3 - 24 Aralık 2024

Yetişkin Semineri: "Minyatürlü Yazmalardan Duvar Resimlerine: Modernleşen Osmanlı'da Görsel Kültür" | Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu

Bileti Gizle