Bilgi Çağı - Teknolojik Sanat Eserlerinin Geleceğe Taşınması

Tarih: 23 Mayıs, Perşembe / 14:00

Yer: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi digitalSSM

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin dijital arşiv platformu digitalSSM’in fiziksel mekânı, etkinliklerine Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Selçuk Artut'un “Bilgi Çağı - Teknolojik Sanat Eserlerinin Geleceğe Taşınması" konulu konuşmasıyla devam ediyor.

Günümüz sanatında, teknolojiyle bağlantılı tüm alanlarda olduğu gibi, sanat eserlerini geleceğe taşıma yöntemleri de çeşitli soruları beraberinde getirmektedir. Hangi koruma yöntemlerinin nasıl uygulanacağı sorusu sanatçı, sanat kurumu ve koleksiyoner gibi konuyla ilgili taraflar için büyük önem taşımaktadır. Sürekli gelişmekte olan teknoloji karşısında, üretilen güncel eserlerin tutarlı bir biçimde korunabilmelerine dair birtakım prensiplerin belirlenebilmesi için oldukça kapsamlı ve disiplinler arası bir çalışmanın yapılması gerekmektedir.

Selçuk Artut, teknoloji içeren eserler üreten bir sanatçı olarak karşılaştığı durumlardan ve üretim pratiklerinden yola çıkacağı konuşmasında, sanat eserlerinin geleceğe taşınması konusunu ele alacak.

Katılım ücretsizdir. Sınırlı kapasiteden dolayı https://bit.ly/2Y3evp8 adresinden kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Selçuk Artut

Selçuk Artut’un sanatsal araştırmaları ve üretimleri insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanır. Artut’un çalışmaları Dystopie Sound Art Festival (Berlin, 2018), Moving Image NY (New York, 2015), Art13 London (Londra, 2013), ICA London (Londra, 2012), Art Hong Kong (Hong Kong, 2011),10. İstanbul Bienali’nde  (İstanbul, 2007) sergilenmiş ve Artsy, Creative Applications, CoDesign, Visual Complexity, CNN GO gibi mecralarda yer almıştır. Sanatçı, Medya ve İletişim üzerine doktorasını İsviçre’deki European Graduate School’da tamamlamıştır. Şu anda, Ses ve Etkileşim dersleri verdiği Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programını yürütmektedir. 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile birçok albüm çıkarmıştır. 2016 yılında RAW isimli canlı kodlama yöntemi ile işler üreten, ses-görüntü performansı grubunu kurmuştur ve dünyanın çeşitli kentlerinde performanslar vermeye devam etmektedir.