“Rıza, İmar, Fetih: II. Bayezid’in İmkânları ve Tercihleri”

Prof.  Cemal Kafadar (Harvard Üniversitesi)
January 29, 2021
6:30 pm (İstanbul)
10:30 am (New York)

Ölümünün 500. Yılında Şeyh Hamdullah sergisi kapsamında, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ve Columbia University Sakıp Sabancı Center for Turkish Studies işbirliğiyle gerçekleştirilecek konuşma, hattatın yaşayıp çalıştığı II. Bayezid döneminin siyasi ve kültürel yapısını konu alıyor.

Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar, konuşmasında II. Bayezid’in hükümdarlık yıllarını (h. 1481-1512), babasının ve oğlunun gölgesinden sıyırarak yeniden değerlendirmeyi, Amasya'nın o çağdaki rolünü "Bursa-Edirne-Istanbul" üçerlemesinden bağımsız bir yaklaşımla irdelemeyi, ve Çaldıran Savaşı'na odaklanmayan bir bakış açısıyla 15. yüzyıl sonu ila 16. yüzyılın başları üzerine düşünmeyi amaçlıyor. Etkinlikte ayrıca hem II. Bayezid’i hem de onun geleceğe dair görüşünü daha iyi anlayabilmek için padişahın kültür hamiliği ve kurduğu saray kütüphanesi de incelenecek.

Şeyh Hamdullah, hat sanatında  Osmanlı ekolünün  kurucusu olarak  büyük önem taşımaktadır. “Hattatların kutbu”, “hattatların kıblesi” unvanlarıyla bilinen Şeyh Hamdullah, 15. yüzyıl boyunca verimli bir kültür ortamının yaşandığı, şehzade sancağı Amasya’da yetişir. Şehzadeliğini uzun yıllar bu şehirde geçiren, âlimlerin ve sanatkârların hamisi Şehzade Bayezid’in çevresinde Şeyh Hamdullah da vardır. Daha Amasya’da iken tanınmaya başlayan Şeyh Hamdullah, bu yıllarda Fatih Sultan Mehmed’in (h. 1444-46, 1451-81) hususi kütüphanesi için bazı eserler istinsah etti. Kardeşi Cem Sultan ile yaşadığı taht mücadelesinin ardından 1481’de tahta çıkan II. Bayezid’in, hat ustasını saraya davet etmesi üzerine Şeyh Hamdullah ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. En güzel eserlerini sarayda görevlendirildikten sonra vermeye başladı. Bundan sonra eserlerinin ketebesinde “kâtibü’s-sultân Bâyezîd Han” unvanını kullandı. Sultan ve oğlu Korkut (ö. 1513) Şeyh Hamdullah’ın talebeleridir. Önemli bir kitap sanatları ve hat koleksiyonuna sahip SSM’de, Şeyh Hamdullah ve yakın çevresine ait değerli eserler korunmaktadır.

İngilizce gerçekleştirilecek etkinlikte Türkçe eş zamanlı çeviri yapılacaktır.

Kayıt için tıklayınız.

Prof. Dr. Cemal Kafadar

1954 doğumlu Prof. Dr. Cemal Kafadar, kuruluşundan (1997) bu yana Harvard Üniversitesi Vehbi Koç Türkiye Etütleri Kürsüsü Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi ve Robert Kolej’de, lisans öğrenimini ise ABD’de Hamilton College’da tamamladı. Daha sonra Kanada’da McGill Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsü’nde Osmanlı tarihi üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. Princeton Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Kafadar 1990’da Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü’ne geçti. 1997’de bu üniversitede Vehbi Koç Türkiye Etütleri Kürsüsü’nün başkanlığına getirildi. 1999-2004 ve 2009-2010’da Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi’nin direktörlüğünü yürüttü. Halen aynı üniversitenin Tarih Bölümü’nde arşiv araştırması, popüler kültür ve Osmanlı tarihyazımı üzerine seminerler yönetmektedir. Paris’te EHESS’de (École des Hautes Études en Sciences Sociales: İleri Sosyal Bilim İncelemeleri Okulu, 1997-1998) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (2005, 2009) konuk öğretim üyesi olarak dersler de veren Prof. Dr. Kafadar’ın başlıca ilgi alanları Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa’nın modern çağın başlarındaki toplumsal ve kültürel tarihidir.

Suleiman the Second and His Time (Halil İnalcık’la birlikte, 1993), Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State (1995; İki Cihan Âresinde, Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu, 2010), Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken; Dört Osmanlı: Yeniçeri, Tüccar, Derviş ve Hatun (2009, 2014) ve Kendine Ait Bir Roma: Diyar-ı Rum’da Kültürel Coğrafya ve Kimlik (2017) adlı kitapları yayımlanmış olan Prof. Kafadar, 2010 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür.