Sanal Gerçeklik Sanat Eserlerinin Korunması

SANATÇI RÖPORTAJI

MEMO AKTEN

VEKİLLER VE ÖRNEKLEMLER. SANAL ORTAMLARIN SAKLANMASI

SELİM BALCISOY (ÖĞRETİM ÜYESİ, SABANCI ÜNİVERSİTESİ)

18 Eylül, saat 14:00’te çevrimiçi gerçekleşecek konferans, kayıt yaptıran herkese açık ve ücretsizdir.

Kayıt için tıklayınız.

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde, Digilogue işbirliğiyle gerçekleştirilen “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” projesi konferansları, “Sanal Gerçeklik Sanat Eserlerinin Korunması” başlıklı iki bölümlük konuşma serisiyle devam ediyor. Sanal gerçeklik (VR) ortamında yaratılan sanat eserlerine dair koruma stratejilerinin tartışılacağı çevrimiçi etkinlikte konuşmacı olarak sanatçı Memo Akten ve Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği programı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Balcısoy yer alıyor.

Memo Akten

Memo Akten’in yeni teknoloji ve bilişim sistemleri mecralarındaki üretimi hareketli görüntü, kompozisyon, etkileşim içeren büyük ölçekli enstalasyonlar ve performansları kapsamaktadır. Sanatçı, malzeme olarak kodu kullandığı eserlerinde, davranışsal soyutlamalara ve hem doğal hem de insan merkezli süreçlerin verilerinin canlandırmalarına varır. 2013’te Forms adlı çalışmasıyla, medya sanatları alanında verilen Prix Ars Electronica Golden Nica ödülünü kazanan Akten’in eserleri The Grand Palais’de Artistes & Robots (Paris, 2018), The Barbican’da More than human (Londra, 2017) ve Victoria & Albert Museum’da Decode(Londra, 2009) gibi sergilerde yer aldı. Çalışmaları Moskova Modern Sanat Müzesi, Shanghay Ming Çağdaş Sanat Müzesi, Mori Sanat Müzesi ve Royal Opera House gibi mekânlarda sergilendi.

Selim Balcısoy

Prof. Dr. Selim Balcısoy, Lozan’da bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden (EPFL) bilgisayar bilimi alanında doktora derecesini aldı. 2001-2004’te, ABD Dallas’ta bulunan Nokia Araştırma Merkezi’nde uzman araştırma mühendisi olarak görev aldı. ABD’den patent sahibi Balcısoy, 60’tan fazla yayında ortak yazardır. İlgi alanları görsel analitik, arttırılmış gerçeklik, veri görselleştirme ve kültürel miras konularını kapsamaktadır. Akademik çalışmalarına Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendislik Bölümü’nde devam eden Balcısoy, 2004’te VisioThink ve Health Mobile Software projelerini kurdu.