Seminer : Sanat Eserlerinin Anatomisi

Sanat Eserlerinin Mekanik Özellikleri ve Dış Etkenlere Karşı Tepkileri

10 Mayıs 2013 Prof. Dr. Laura Fuster-López
Valencia Politeknik Üniversitesi, Kültürel Mirası Koruma ve Restorasyon Bölümü, İspanya

[Not: Bu seminer Prof.Dr M.F. Mecklenburg (Smithsonian Institution, ABD) ve Prof. Dr. L. Fuster-López (UPV, Valencia)'in 2007 yılından bu yana Valencia Politeknik Üniversitesi'nde verdikleri “Kültürel Malzemelerin Mekanik ve Boyutsal Özelliklerinin Araştırılması” (30 saat) adını taşıyan Yüksek Lisans dersinin 1 güne toplanmış versiyonudur.]

Program :

9.30–10.00 Kayıt

10.00-11.15
- SANAT ESERLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİYLE VE YAPISAL DAVRANIŞLARIYLA NEDEN İLGİLENİYORUZ?
- TEMEL KAVRAMLAR
• Bağıl nemin saptanması
• Malzemelerin dayanıklılığı ve mekanik özellikleri
- BAĞIL NEM KARŞISINDA ESERLERİN BOYUTSAL DAVRANIŞI (TEKSTİL VE KAĞIT MALZEMEDEN YAPILMIŞ ESERLERDEN ÖRNEKLERLE)
- SICAKLIK KARŞISINDA ESERLERİN BOYUTSAL DAVRANIŞI (TEKSTİL VE KAĞIT MALZEMEDEN YAPILMIŞ ESERLERDEN ÖRNEKLERLE)

11.15-11.30 Ara

11.30-12.30
- RESİM MALZEMELERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ (TEKSTİL VE KAĞIT MALZEMEDEN YAPILMIŞ ESERLERDEN ÖRNEKLERLE)
- KAĞIT MALZEMEDEN YAPILMIŞ ESERLER VE BOZULMA MEKANİZMALARI

12.30-14.00 Öğle Arası

14.00-15.30
-YAPI OLARAK TABLO VE BOZULMA MEKANİZMALARI-1 (TUVAL ÜZERİNE YAĞLIBOYA TABLOLAR)
-YAPI OLARAK TABLO VE BOZULMA MEKANİZMALARI -2 (AHŞAP ÜZERİNE TABLOLAR)

15.30-15.45 Ara

15.45-17.30
-TABLO KONSERVASYONU UYGULAMALARI-1: YAPI HAKKINDA BAZI DEĞERLENDİRMELER
-TABLO KONSERVASYONU UYGULAMALARI-2: BAZI YÖNTEM VE MALZEMELERE BAKIŞ

• Yapıştırıcılar: Takviye edici ve astar yapıştırıcılar
• Temizlik: Çözeltilerin boyalar üzerindeki etkileri
• Doldurma ve Rötuş

- MÜZE ORTAMI VE UYGUN BAĞIL NEM VE SICAKLIK AYARLARINI SAPTAMA

Yer:
Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Cad. 42
Emirgan 34467 İstanbul
T 0212 277 22 00
F 0212 229 49 14

Dil: Seminer dili İngilizcedir; Türkçe simultane çeviri yapılacaktır

İletişim:
Tablo Konservasyon Uzmanı: Filiz Kuvvetli (filizkuvvetli@sabanciuniv. edu)
Konservasyon Laboratuarı Yöneticisi: Nurçin Kural Özgörüş (nurcin@sabanciuniv. edu)

Kayıt ücreti: 50 TL

Özgeçmiş
Laura FUSTER LÓPEZ Valencia Politeknik Üniversitesi Kültürel Mirası Koruma ve Restorasyon Bölümü’nde profesördür.

Güzel Sanatlar (Kültürel Mirası Koruma ve Restorasyon)'dan 1999 yılında mezun olmuş ve İtalya, Fransa ile A.B.D.'de çeşitli araştırma stajları yaptıktan sonra 2006 yılında Valencia Politeknik Üniversitesi’nden, Kültürel Mirası Koruma ve Restorasyon alanında Avrupa doktora derecesi ve doktora ödülleri almıştır.

Şu anda tuval üzerine yağlıboya tablolar ve kağıt eserleri koruma konusunda farklı lisans dersleri vermektedir. Bunun yanı sıra Prof. Dr. M. F. Mecklenburg (Smithsonian Enstitüsü, A.B.D) ile birlikte 2007'den bu yana “Kültürel Malzemelerin Mekanik ve Boyutsal Özelliklerinin Araştırılması” adını taşıyan bir yüksek lisans dersini Valencia Politeknik Üniversitesi'nde vermektedir. Araştırma alanları kültürel malzemelerin davranışı, çevresel koşulların bu malzemelerin stabilitesi, koruma üzerindeki etkileri ve bunların koruma stratejilerinin nasıl belirlediği konularına yoğunlaşmaktadır.

Eğitim ve araştırma etkinliklerinin yanı sıra Prof. Dr. López İspanya'da Koruma ve Restorasyon alanında tamamlayıcı eğitimin geliştirilmesine yönelik dersler ve konferanslar vermektedir. Avrupa Koruma-Restorasyon Ağı (ENCoRE) Yönetim Kurulu üyesi ve ICOM-CC Çalışma Grubu 'Koruma Alanında Öğretim ve Eğitim' koordinatör yardımcısıdır.