Joseph Beuys ve Öğrencileri - Deutsche Bank Koleksiyonu

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Türkiye’deki 100. yılını kutlayan Deutsche Bank’ın işbirliğiyle, 09 Eylül - 01 Kasım 2009 tarihleri arasında, “Joseph Beuys ve Öğrencileri - Deutsche Bank Koleksiyonu’ndan Seçmeler” başlıklı sergiye ev sahipliği yaptı.

Küratörlüğünü Deutsche Bank Sanat Direktörü Friedhelm Hütte ile sanat eleştirmeni Ahu Antmen’in yaptığı sergi, çağdaş sanatın efsanevi öncüsü Joseph Beuys’un kağıt üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalarla; önde gelen öğrencilerinden Peter Angermann, Lothar Baumgarten, Walter Dahn, Felix Droese, Imi Giese, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Inge Mahn, Ulrich Meister, Meuser, Blinky Palermo, Katharina Sieverding ve Norbert Tadeusz’un desen, fotoğraf ve baskılarını ilk kez bir araya getirdi.

“Öğretmenliğim en büyük eserimdir. Gerisi teferruattır.” diyen Beuys, 1961’den okuldan çıkarıldığı 1972 yılına kadar, Düsseldorf Sanat Akademisi’nde 300’den fazla öğrenci yetiştirdi. Sanatsal arayışlarından bağımsız, kendini bir eğitimci olarak gören sanatçı, öğrencilerini de kendi yollarını bulmaya teşvik etmesiyle biliniyor. Sergi, 350’yi aşkın eserle, Beuys’un karizmatik bir öğretmen olarak teşvik ettiği bütün sanatsal yaklaşımların bir yelpazesini sundu. Ayrıca, çağdaş sanatın en önemli dönemlerinden birini ve Joseph Beuys’un öğrencileri üzerinde bugün bile devam eden etkisini gözler önüne serdi.

Walter Dahn

Inge Mahn

Peter Angermann

Ulrich Meister

Joseph Beuys

Imi Knoebel

Felix Droese

Norbert Tadeusz

Katharina Sieverding

"Joseph Beuys'un Genişletilmiş Sanat Kavramı, Toplumsal Heykel ve Demokrasi Sorunu" Konferansı

24 Ekim Cumartesi günü 16.00 – 17.00 ’da Sakıp Sabancı Müzesi Konferans Salonunda Johannes Stüttgen tarafından verilecek konferansa katılım ücretsizdir.

Konferans dili Almancadır. Türkçeye çeviri yapılacaktır.

Doğrudan Demokrasi İçin Otobüs: OMNİBUS

21 - 25 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul’da olacak OMNİBUS*, 24 Ekim’de Joseph Beuys ve Öğrencileri - Deutche Bank Koleksiyonu’ndan Seçmeler sergisi kapsamında, S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde olacak. Aralarında Joseph Beuys’un usta öğrencisi Johannes Stüttgen’in de bulunacağı kültür aktörleri, gün boyunca ziyaretçilerle sohbet edecek ve onların sorularını yanıtlayacak.

“Democracy in Motion – Hareket Halinde Demokrasi”, Atina Goethe Enstitüsü’nün girişimiyle başlayan ve 2 ay sürecek alışılmışın dışında bir sanatsal eylemin adı. 12 ülkedeki Goethe Enstitüleri, hazırlıkları 2 yıl süren eylemin gerçekleşebilmesi için katkıda bulunuyor. “Doğrudan Demokrasi İçin OMNİBUS”, 10 hafta boyunca Güneydoğu Avrupa’daki Goethe Enstitüleri’ne uğrayacak (Zagreb, Saraybosna, Sofya, Üsküp, Selanik, Atina, İstanbul, Bükreş, Belgrad). Her gittiği yerde, kendi konseptine uygun bir şekilde sohbetler, tartışmalar ve kültürel etkinlikler için bir platform sunacak. Avrupa Birliği’nin verdiği destekle, bir film ekibi tarafından kaydedilecek yolculuğu, internet üzerinden izlemek de mümkün olacak.

24.10.200, Cumartesi
Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan
“Joseph Beuys ve Öğrencileri” Sergisi kapsamında
OMNIBUS çevresinde sohbet ve bilgilendirme (Saat: 10.00 – 18.00 )
Almanca'dan ve İngilizce'den Türkçe'ye çeviri yapılacaktır.
Konferans: Johannes Stüttgen: Joseph Beuys’un Genişletilmiş Sanat Kavramı, Toplumsal Heykel ve Demokrasi Sorunu (Saat 16.00 )
Konferans dili Almancadır. Türkçeye çeviri yapılacaktır.

(*) Latince bir kelime olan OMNIBUS, "herkes için, herkesin katılımıyla, herkesle birlikte" anlamını taşıyor.