Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi'nden Başyapıtlar..

Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi'nden Başyapıtlarla Doğu'dan Batı'ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyası'ndan Anılar

BankEuropa ve Turgut İlaçları'nın katkılarıyla düzenlenen sergide Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi'nden 75 elyazma ve baskı kitap, tekstil, dokuma ve İznik çinilerinin de olduğu 111 parçalık etkileyici bir koleksiyon sergilendi.

Değişik kültürlerden zengin bir antolojinin sunulduğu sergide, Victor Hugo'nun kütüphanesinden, Auguste Renoir'ın suluboyasıyla süslenmiş bir kitap ile Osmanlı el yazmaları, Avrupa ve Japon cilt sanatından seçkin örnekler yer aldı. Osmanlı sanatının da her dönemini kapsayan Müze'nin dünyaca ünlü koleksiyonu, derleyicisi Calouste Gulbenkian'ın etkileyici hayat hikayesini de yansıttı.

Geleceğin kitap meraklılarını yetiştiriyoruz!

Sergi boyunca haftaiçi ve haftasonlarında çocuklar için “Desen Çalışmaları ve Kitap Süsleme Sanatı” ile “Ben Kitap” adlı atölye çalışmaları yapıldı. 5 - 7, 8 - 11, 12 - 14 ve 15 yaş üstü olmak üzere dört farklı seviyede hazırlanan ücretsiz atölye çalışmalarına katılan çocukların en büyük ödülü bu sergi nedeniyle hazırlanan Ben Kitap adlı güzel bir kitap oldu.

Atölye çalışmasının başlıkları:

Desen çalışmaları / La Fontaine masalları ile hikâye resimlendirme / Çini motifleriyle tabak süsleme / Kumaş üzerine, ahşap tahta kalıplarla baskı denemeleri / Takvim çalışması / Sergilenen eserlerdeki desenlerin incelenerek kitap, kumaş ve seramik desenlendirme çalışmaları...

Çatma yastık kılıfı Osmanlı, İstanbul (?), 17. yüzyıl İpek ve kılabdan 141 x 66 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. 189 A

Hafız Divanı Hattatı: Rüstem Ali eş-Şahî İran, Tebriz, 1540-41, Safevî dönemi Elyazması, 166 yaprak 36 x 23,5 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. LA 165

La Maison Tellier Guy de Maupassant Fransa, 1897 Kağıt, tek nüsha 33,8 x 27,4 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. LM 172

İşlemeli yastık kılıfı (?) Osmanlı, 19. yüzyıl Pamuklu kumaş üzerine renkli ibrişim 114 x 107 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. 1462

İskender Sultan Mecmuası Hattatları: Mahmud bin Ahmed el-Hafız el-Hüseyni ve Hasan el-Hafız İran, Şiraz, 1410-1411, Timurî dönemi Elyazması, 2 cilt, 440 yaprak 27,4 x 17,2 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. LA 161

Çukur tabak İznik, 1590 civarı Sıraltı boyalı seramik Yük. 5,8 cm, Çap 30,5 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. 786

Bir Firdevsi Şahname'sinden tezhipli sayfa İran, Herat 1450 civarı, Timurî dönemi Elyazması 26,3 x 16,9 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. M. 66 A/B

La Troisieme Jeunesse de Madame Prune Pierre Loti Paris, Les Editions d’Art Devambez, 1926 458 nüshalık bir basımdan, Christian Lazard adına Japon kâğıdına basılmış tek nüsha 28,6 x 23,9 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. LM 438 A/B

Cinq Poèmes Victor Hugo Paris, Edouard Pelletan, 1902 225 nüshalık bir basımdan, Félix Lesseur için Whatman kâğıda basılmış No. 2 37 x 28,2 cm Lizbon, Calouste Gulbenkian Müzesi, env. LM 123

Babalar Günü

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Faber-Castell’in sponsorluğunda, 21 Haziran Pazar günü kutlanacak Babalar Günü’ne özel “Babamla Ben Yelkenleri Kanat Yaptık” başlıklı bir atölye çalışması düzenleyecek. Çalışmaya, bu anlamlı günde babalarına kalıcı ve özel bir hediye vermek isteyen çocuklarla birlikte, onlarla hayal, sanat ve paylaşımla dolu birkaç güzel saat geçirmek isteyen babalar katılacak. Etkinlik kapsamında çocuklar, önce Osmanlı ve Portekiz ressamlarını tanıtan “Batı’ya Yolculuk - Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni (1860-1930)” ve “Lizbon Bir Başka Şehirden Hatıralar”sergilerini gezecek, ardından atölyeye geçerek babalarıyla birlikte hayallerindeki yelkenlinin 3 boyutlu maketini yapacak.

“Babamla Ben Yelkenleri Kanat Yaptık” Atölye Çalışması

Tarih : 21 Haziran 2009 Pazar
Program :

* 12:00 Tanışma
* 12:15 “Batı’ya Yolculuk – Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni” ve “Lizbon Bir Başka Şehirden Hatıralar” Sergilerinin Gezilmesi
* 13:00 – 14:00 Atölye Çalışması

Yer : S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi
Adres : Sakıp Sabancı Cad. No: 22 34467 Emirgan İstanbul

Rezervasyonlarımız dolmuştur. İlgilerinize teşekkür ediyoruz.