Uzak Komşu Yakın Anılar - Türkiye ile Polonya İlişkilerinin 600 Yılı

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin 600. yılı kapsamında, 7 Mart – 15 Haziran 2014 tarihleri arasında “Uzak Komşu Yakın Anılar: Türkiye - Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” isimli sergiye ev sahipliği yaptı.

Türkiye ve Polonya Cumhuriyetleri Cumhurbaşkanlarının himayesinde açılan, Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları tarafından desteklenen sergide; Polonya’nın müze, arşiv, kütüphane, manastır ve kilise koleksiyonlarından eserler yer alıyor. Sergide, Türkiye’den Topkapı Sarayı Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından seçilenlerle birlikte 348 eser sergilendi. Kültür ve sanat alanlarında pek çok yan etkinliği de kapsayan sergi, Sakıp Sabancı Müzesi ve değerli destekçileri ile Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanı'nın ortak mali ve kurumsal desteği ile gerçekleştirildi. “Uzak Komşu Yakın Anılar: Türkiye - Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” sergisi, 15. yüzyılın ilk yarısında başlayarak birbirini izleyen ticaret, barış ve savaşlar ile 17. yüzyılın sonunda sadece Osmanlı ve Polonya’da değil Avrupa tarihinde de dönüm noktası olan II. Viyana Kuşatması’na kadar geçen süreci ele aldı.

Bu çerçevede, Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya Krallığı’nda yaşanan tarihi gelişmeler; belgeler, haritalar, tablolar, önemli şahsiyetlerin kişisel eşyaları, aksesuvar ve basılı malzemelerle canlandırılıyor. Ticarete konu olan malzeme, sınır savaşları, Viyana Kuşatması’na giden aşamalar, kuşatmadan geriye kalan Osmanlı eserleri, çadır ve silahlar, ziyaretçilerle paylaşıldı.

Sergi açılışından görüntüler için tıklayınız.

Haseki Hürrem Sultan'ın mektubu / İstanbul, 1549, 29 x 17 cm, Tarih Kayıtları Merkezi Arşivi, Varşova, AGAD, env. no. AKW, Dz.tur, k.68, t.110, no.219

Hurrem, Kral Zygmunt August'dan gelen dostane mektuba sevindiğini, sultanın huzurunda kralı methettiğini söylemekte, mektupla birlikte küçük armağanlar yollamaktadır.

Yastık yüzü / Osmanlı (Bursa), 17. yüzyıl sonları, İpek iplik, pamuk iplik, sırmalı gümüş iplik, kesik kadife, 69 x 148 cm, Ulusal Müze, Kraków, MNK, env. no. XIX-4356

Ayin cüppesi / Osmanlı, 17. yüzyılın ilk yarısı (kumaş), İtalya ya da Polonya, 16.-17. yüzyıl (sırma şerit), Polonya, 20. yüzyıl (astar) İpek, iki renk kemha, altın ve gümüş iplik, 105,8 x 62,5 cm, Başpiskoposluk Müzesi, Varşova, MAW, env. no. 2664

Piskopos ayin cüppesi (dalmatik) / İstanbul, 17. yüzyıl başları, İpek iplik, altın ve gümüş iplik; gümüş ve altın şeritler ile dantel, 17. yüzyıldan, 107 x 110 cm, Karmelit Rahibeler Manastırı, Kraków, Env. no. yok

Bir çift çizme / Polonya (?), Osmanlı (?), 18. yuzyılın ilk yarısı (?), Sahtiyan, altın iplikle işlemeli, Yükseklik: 33 cm, taban boyu: 38 cm, Czartoryski Prensleri Vakfı, FXXCz, env. no. XIII-3066

Matara / Osmanlı, 16. yüzyılın ikinci yarısı, Meşin, kılabdan, siyah lake, yaldız, 23 x 24,5 x 14 cm, Ulusal Müze, Varşova, MNW, env. no. SKAZsz 2270

Tuna Irmağı’nı ve geçtiği ülkeleri gösteren harita / [Ca 1:2 100 000] Nicolaes Visscher (1649-1702) Amsterdam (Amstelodami), 1683 civarı, Nicolaum Visscherum Bakır levha baskı, elle renklendirilmiş 40 x 93,5 cm, yaprak 52 x 95 cm Ulusal Kütüphane, Varşova BN, env. no. ZZK 7 908

Sultan IV. Mehmed ile Kral Jan Kazimierz / Anonim gravürcü Yayımcı: Hugo Allard Amsterdam, 1667 (?) Filigranlı el yapımı kağıt üzerine bakıroyma baskı 25,3 x 34,5 cm Czartoryski Prensleri Vakfı FXXCz, env. no. XV R.2464 / İki hükümdarın at üstündeki portresi, yenilenen barış antlaşmasının anısına yapılmış olmalıdır.

Hotin madalyası / Eques Lucecenti, 1674 Gümüş Çap: 38,3 mm, ağırlık 24,8 g Ulusal Müze, Kraków MNK, env. no. VII-MdP-821 / Polonyalıların 1673'te Hotin’de bir Osmanlı sancağı ele geçirmelerinin anısına Papa X. Clemens’e sunulmuştur. Önde Papa'nın büstü, arkada sancağın getirilişi resmedilmiştir.

Gülnuş Sultan / Anonim 1800 civarı Tuval üzerine yağlıboya 82 x 67 cm Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul TSM, env. no. 17/144 IV. / Mehmed’in baş kadınıdır; Kamaniçe ve Hotin seferlerine katılmış, oğlu Ahmed’i ise Hotin seferi sırasında doğurmuştur.

Karacena hussar zırhı / Polonya, 17. yüzyılın üçüncü çeyreği Demir, pirinç, deri, kadife, yaldız Toplam ağırlık: 23 kg Polonya Ordu Müzesi, Varşova MWP, env. no. 690/1-6

Tören kalkanı / Osmanlı, 17. yüzyıl Rotang palmiyesi sapı, sırmalı kumaş, gümüş, altın tel, yaldız, kıymetli taşlar Çap: 58 cm Czartoryski Prensleri Vakfı FXXCz, env. no. XIV-381 / Hetman Mikołaj Hieronim Sieniawski’nin Viyana’dan getirdiği savaş ganimetlerinden olmalıdır.

Kral II. August’un Karlofça Antlaşmasına verdiği onay / Varşova, 24 Ağustos 1699 Belgenin üst bölümünde Polonya, Litvanya ve Saksonya armaları Özgün belge Latince 68,5 x 82 cm Tarih Kayıtları Merkezi Arşivi, Varşova AGAD, env. no. AKW, parşömen belgeler, 5418