1 Şubat Salı
Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı'nın Batı'ya Açılımı
Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı'nın Batı'ya Açılımı
Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Osmanlı ve erken Cumhuriyet devrine ilişkin sosyo-ekonomik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Zafer Toprak sergi kapsamında “Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı’nın Batı’ya Açılımı” başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.
Konferans, Doğu-Batı ve gelenek-modernite çatışmalarının farkında, din ve geleneğine bağlı olmakla beraber Batı’ya da açık bir Osmanlı münevveri olan Abdülmecid Efendi’nin babası Sultan Abdülaziz’in hükümdarlık dönemini ele alacaktır. 19. yüzyılın üçüncü çeyreği, Osmanlı İmparatorluğu için kimi yazarların “aşırı batılılaşma” diye nitelediği bir dönem olmuştur. Fetih veya savaşın aksine diplomasi amacıyla Avrupa’ya giden ilk sultan olan Abdülaziz, Batı ile geliştirdiği ilişkilerle Abdülmecid Efendi’ye ilham vermiş, onun Doğu’yu ve Batı’yı kendi içinde harmanlamış bir modern çağ prensi olarak yaşamasında etkili olmuştur.
Konferansın odaklandığı konular arasında dünya fuarlarının başlangıç noktası sayılan ve davet üzerine Osmanlı’nın da katıldığı 1851 Londra Sergisi, Batı’nın kültür kodları ve yaşam tarzıyla ortaya çıkan Osmanlı “burjuva kültürü” ve turizm endüstrisi, yenilikleri ve kabul ettiği Batı hukuk normlarıyla Abdülaziz dönemi ve Abdülaziz’in Avrupa seyahati yer almaktadır.
Eser:
Abdülmecid Efendi (1868-1944)
Abdülaziz Portresi
Tuval üzerine yağlıboya
152×90 cm
Galatasaray Üniversitesi, Galatasaray Lisesi Koleksiyonu
Önemli bilgiler:
– Konferans, Zoom servisi üzerinden gerçekleştirilir. Konferansa katılım linki, kayıt işlemi sonrası gönderilecek e-postada paylaşılacağı için e-posta adresinizi belirtmeniz gerekmektedir.
– İnternet bağlantısından doğabilecek aksaklık ve mağduriyetlerden SSM sorumlu değildir.
– Katılımcıların, çevrimiçi programları veya bu programlar sırasında kullanılan her türden görsel, işitsel, yazılı materyali kaydetme, kopyalama, çoğaltma ve üçüncü kişilerle paylaşma hakkı yoktur. Aksi davranışlarda yasal sorumluluk katılımcıya aittir.
Other Events