8 Mart 2022

Şehzade’nin Oryantalist Dönemi ve Avluda Kadınlar

Şehzade’nin Oryantalist Dönemi ve Avluda Kadınlar

Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 19.yüzyıl sanatı ve Oryantalizm üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Zeynep İnankur, sergi kapsamında “Şehzade’nin Oryantalist Dönemi ve Avluda Kadınlar” başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.

İstanbul’da ilk özel resim akademisinin kurulduğu ve resim sergilerinin açıldığı, yurtdışına resim eğitimi için öğrenci yollandığı ve Osmanlı sanatçılarının Avrupa’da resim sergilerine katıldığı bir dönemde doğan Abdülmecid Efendi, Osmanlı hanedanının sanata en yakın duran mensubu olarak Meşrutiyet döneminin sanat ortamında etkin bir rol oynamıştır. 1909 yılında kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin fahri başkanlığını yapmış, cemiyetin gazetesinin yayımlanması için parasal destek vermiş; Galatasaray Sergileri’ne eserleriyle katılmış, 1914 Paris Salonu’na katılmış, 1917 yılında Şişli’de kurulan atölyede çalışan sanatçıları desteklemiş; 1918 Viyana Sergisi’ne tablolarıyla katılmış ve döneminin ressamları hakkında eleştiriler yazmıştır.

Konferans; saray ressamlarından ders almış, saray koleksiyonundaki tabloların kopyalarını yapmış ve Batılı sanat yayınlarını yakından izlemiş olan Abdülmecid Efendi’nin Batı’daki oryantalist modaya uyarak resmettiği resimlere ve bütününe bakıldığında bir kolaj etkisi bırakan, değişik sanatçıların yapıtlarından etkiler taşıyan Avluda Kadınlar’a (1887-1888) odaklanacaktır. Abdülmecid Efendi’nin portreleri, natürmortları, manzaraları, gündelik hayat sahneleri, hayvan figürlü ve tarihi konulu resimleri arasında aykırı bir yerde duran bu tablo, yine bu yıllarda yaptığı diğer harem kadını tablolarıyla birlikte değerlendirilecektir. 


Abdülmecid Efendi atölyesinde
Milli Saraylar Koleksiyonu
env. no. 100-843


Önemli bilgiler:

– Konferans, Zoom servisi üzerinden gerçekleştirilir. Konferansa katılım linki, kayıt işlemi sonrası gönderilecek e-postada paylaşılacağı için e-posta adresinizi belirtmeniz gerekmektedir.
– İnternet bağlantısından doğabilecek aksaklık ve mağduriyetlerden SSM sorumlu değildir.
– Katılımcıların, çevrimiçi programları veya bu programlar sırasında kullanılan her türden görsel, işitsel, yazılı materyali kaydetme, kopyalama, çoğaltma ve üçüncü kişilerle paylaşma hakkı yoktur. Aksi davranışlarda yasal sorumluluk katılımcıya aittir.  

Other Events

 Ertuğrul Salıcı: "Melek’in Unutmadıkları, Melek’i Hatırlayanlar: Bir Madalyonun Öyküsü"

30 Nisan 2024

Ertuğrul Salıcı: "Melek’in Unutmadıkları, Melek’i Hatırlayanlar: Bir Madalyonun Öyküsü"

Events

View All