29 Mart 2022

Saray ve Edebiyatçılar

Saray ve Edebiyatçılar

Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.  Türk edebiyatı üzerine kapsamlı çalışmaları bulunan Prof. Dr. İnci Enginün sergi kapsamında “Saray ve Edebiyatçılar” başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.

Divan edebiyatı bir saray edebiyatıdır ve padişahlar da etraflarındaki şairlerin dediklerini anlayacak, onlara aynı tonda cevap verecek ustalığa sahip olmuşlardır. Sarayın uzağındaki ve yakınındaki bütün şairlerin hükümdara ulaştırmak istediği haberler, şikâyetler olmuştur. Fuzuli Şikâyetname’yi yazmış, Taşlıcalı Yahya “Şehzade Mustafa Mersiyesi”nde Kanuni’yi suçlamıştır. Nef’i sözünü sakınmamanın bedelini hayatıyla ödemiştir. 

Tanzimat sonrası yenileşme hareketlerinde şairler sarayın koruyuculuğunu kaybetmiş, kendi derneklerini kurmuşlardır. “Encümen-i Şuara” bunların ilkidir. Gelenek çok kuvvetli olduğu için Namık Kemal’den itibaren şairler gelenekle , yabancı etkiler arasında sıkışmışlardır. Tevfik Fikret başta olmak üzere Servet-i Fünuncular Abdülhamid istibdadından çok şikâyetçi olmuş, inzivaya çekilmişlerdir. Dönemin en parlak şairleri Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin  şiire yepyeni bir hava getirirken kullanmaları gereken dilin Türkçe olduğunu unutmuşlardır ve İkinci Meşrutiyet sonrası edebiyat sahnesi, farklı düşünceler için geniş bir mücadele alanı olmuştur. Konferans, yeni Türk edebiyatı eserleriyle daima ilgilendiği anlaşılan Abdülmecid Efendi’nin, edebiyatçılarla sık sık bir araya gelen ve dostluklar kuran, onları ödüllendirmeye çalışan, derneklerini destekleyen ve bu derneklerde fahri başkanlıklar üstlenen kimliğine odaklanacaktır. Edebiyat çevrelerinde büyük saygı uyandıran şehzadeden en büyük desteği, Tanzimatçıların gördüğü yenileşme rüyasını takip edebilen edebiyatçı Abdülhak Hâmid almıştır. 

Abdülmecid Efendi atölyesinde, Abdülhak  Hâmid Tarhan'ın portresini yaparken
Milli Saraylar Koleksiyonu
Env.no.100/4822

Önemli bilgiler:

– Konferans, Zoom servisi üzerinden gerçekleştirilir. Konferansa katılım linki, kayıt işlemi sonrası gönderilecek e-postada paylaşılacağı için e-posta adresinizi belirtmeniz gerekmektedir.
– İnternet bağlantısından doğabilecek aksaklık ve mağduriyetlerden SSM sorumlu değildir.
– Katılımcıların, çevrimiçi programları veya bu programlar sırasında kullanılan her türden görsel, işitsel, yazılı materyali kaydetme, kopyalama, çoğaltma ve üçüncü kişilerle paylaşma hakkı yoktur. Aksi davranışlarda yasal sorumluluk katılımcıya aittir. 

Other Events

Osman Erden: "Memory in German Contemporary Art"

19 October 2024, Saturday

Osman Erden: "Memory in German Contemporary Art"

Events

View All