25 Mayıs 2022

Temsilin Olanaklarını Aşmak: David Hockney - Doç. Dr. Seda Yavuz

Görsel: David Hockney stüdyosunda / in his studio, Paris 1975. Fotoğraf / Photograph: Dmitri Kasterine, Camera Press London.

Zamanımızın en önemli ve yaratıcı sanatçılarından biri olarak kabul edilen David Hockney’nin eserleri, Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi ile ilk defa Türkiye’de sergileniyor. Covid-19 pandemisinin ilk dalgası sırasında, Normandiya'daki evinde ürettiği iPad resimlerinden oluşan sergi; kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve yöntemleri araştıran, 2000’lerden bu yana iPhone ve iPad ile çizim yapan Hockney’nin sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Modernizm, sanatta feminist teoriler, heykel tarihi, çağdaş ve güncel sanat alanlarında çalışmaları bulunan Doç. Dr. Seda Yavuz, sergi kapsamında “Temsilin Olanaklarını Aşmak: David Hockney” başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.

Konferans, resimlerini malzeme sınırı olmaksızın, natüralist betimlemeden kopmadan, güncel bir dille oluşturan Hockney’nin farklı evrelerine ve temsilin olanaklarını zorladığı imgelerine odaklanacaktır. İkinci Dünya Savaşı’nın yaralarının sarılmaya başlandığı, sanatın merkezinin Amerika’ya kaydığı; Soyut Dışavurumcular’ın nesneden tamamen koparak, varlıklarını tuvale bıraktıkları izlerle ortaya koydukları bir dönemin ardından, 1960’larda nesne ve figür, yeniden üretilen gerçekliğin renkli ve çarpıcı dünyasına hızlı bir giriş yapmıştır.1962 yılında Londra Kraliyet Sanat Okulu’ndan birincilik ödülüyle yüksek lisans derecesini alan David Hockney, tescilli teknik ressam olmuş ve yenilikçi resimleriyle kısa bir sürede adını duyurmuştur. 1963 yılında Amerika’ya yerleşmesiyle birlikte kentsel öğeleri ve homoerotik imgeleri kullandığı resimleri, psikolojik ve duygu yüklü bir hal almıştır. Günümüzde çok yönlü üretimini farklı tekniklerle sürdüren sanatçı, pandemi sürecinde iPad ile 200’ü aşkın resim üretmiştir.

Önemli Bilgiler:
- Etkinlik, müze konferans salonunda gerçekleştirilir. Konferanslara ücretsiz katılım için kayıt oluşturulması gerekir.

Günler ve Biletler

Etkinlik