2 Kasım 2022

Yeryüzünü Yeryüzüne Vermek - Agnes Denes’in “Yaşayan Piramit” Heykeli Eşliğinde Ekoloji, Biyosanat ve Biyoetik

1960’lardan günümüze ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen Yaşayan Piramit sergisi, sanatçının pratiğine ışık tutan bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki varlığımızın bir metaforu olarak doğayla ilişkimizi canlandıran Yaşayan Piramit isimli yerleştirmesi, 1969'da kaleme aldığı Manifesto ile birlikte SSM’nin bahçesinde sergilenirken; sergiye eşlikeden “Yaşayan Piramit Konuşmaları” başlıklı program onun nazik, güçlü, kapsayıcı ve ilham verici sanatsal pratiğini mercek altına alıyor.

Eylem çağrısı niteliği taşırken sanatsal niyetinden de ödün vermeyen bu yaklaşımı ele alan konuşmalardan ilki sanat tarihçi ve küratör Nazlı Pektaş moderatörlüğünde 2 Kasım saat 17.00’de gerçekleşecek. Yeryüzünü sanat ile tercüme etmeye çalışan üç sanatçının katılacağı söyleşi, doğayı temsil etmek yerine onu sanatsal üretime katmanın olanaklarını ele alacak. Denes’in yeryüzünü yeryüzüne verdiği YaşayanPiramit sergisi eşliğinde müzenin bahçesinde büyüyen, yeşeren, çoğalan ve başka bahçelere de dağılan tohumlar bu konuşmanın tam merkezinde yer alacak. Sanat yaşayan bir heykele, performansa, üretim biçimine dönüşürken, aslında nelerin peşine düşüyor? Sürdürebilirlik tartışmaları eşliğinde yaşam kaynakları hızla azalırken doğanın kendisine tutunan sanatçı hangi üretim modellerini benimsiyor? Nelerden vazgeçiyor ve neleri sahipleniyor?

İnsan ile insan olmayan arasındaki sınırların belirsizliğini evrim, doğa tarihi ve medikal illüstrasyonlardan ilham alarak araştıran Ekin Kano; nesnelerin etki alanlarına, bireyselleşme süreçlerine ve dönüşümlerine yoğunlaşan; son dönemde sokak bitkileri, istilacı gemiler, jeneratif imgeler, oyuncak robotlar gibi farklı ölçek ve nitelikteki nesnelerle çalışan sanatçı ve akademisyen Kerem Ozan Bayraktar ve sanat yapıtlarında biyolojik malzeme kullanımına odaklanan sanatçı Nergiz Yeşil, Agnes Denes’in yeryüzü ile kurduğu bağa odaklanarak kendi üretimleri üzerine konuşacaklar. Ekoloji, biyosanat ve biyoetik ana başlıkları altında tüketim, atıklar, bitkiler, azalan su kaynakları, çevresel kirlilik konuları tartışılacak.

Önemli Bilgiler:
- Etkinlik, müze konferans salonunda gerçekleştirilir. Etkinliğe katılım ücretsizdir.

Diğer Etkinlikler

Ertuğrul Salıcı: "Melek’in Unutmadıkları, Melek’i Hatırlayanlar: Bir Madalyonun Öyküsü"

30 Nisan 2024