14 Aralık 2022

Toz: Ekolojinin Spektaküler ve Partiküler Politikası

1960’lardan günümüze ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in  Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen Yaşayan Piramit sergisi, sanatçının pratiğine ışık tutan bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki varlığımızın bir metaforu olarak doğayla ilişkimizi canlandıran Yaşayan Piramit isimli yerleştirmesi, 1969'da kaleme aldığı Manifesto ile birlikte SSM’nin bahçesinde sergilenirken; sergiye eşlik eden “Yaşayan Piramit Konuşmaları” başlıklı program onun nazik, güçlü, kapsayıcı ve ilham verici sanatsal pratiğini mercek altına alıyor.

Antropoloji, coğrafya ve mimarlık disiplinlerinin arayüzünde çalışan, İklimin Estetiği kitabının yazarı Dr. Eray Çaylı program kapsamında çevrimiçi bir konuşma yapacak. 14 Aralık saat 17.00’de gerçekleşecek olan "Toz: Ekolojinin Spektaküler ve Part iküler Politikası" başlıklı  konuşma, Agnes Denes'in pratiğinde de önemli bir yer tutan toz fenomenine odaklanacak. Tozu estetik ve politik odağa almanın şedit siyasi projelerin iklim kriziyle ilişkilerine dair ne gibi yeni kavrayışlar sunabileceği, son dönem Türkiye’sinden örneklerle ele alınacak. Özellikle de günümüzde Antroposen başlığı altında yaşanmakta olan tartışmalara damga vuran evrensellik ile biriciklik ve olağanüstülük ile süreçsellik gibi ikiliklerin arasındaki gerilimlere dair eleştirel bir perspektifi geliştirmeye çabalayacak.

Önemli Bilgiler:
- Etkinlik, çevrimiçi gerçekleştirecektir.
- Etkinlik katılım bilgileri:
Zoom Meeting ID (Toplantı Kimliği): 923 1418 6944
Password: 263439