30 Kasım 2017

Prof. Dr. Cevat Çapan ile "Odysseia" Okumaları

Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ai Weiwei Porselene Dair”, Homeros’a atfedilen antikçağ şiiri “Odysseia”nın okuma etkinliğine ev sahipliği yapıyor. “Odysseia”nın şair, akademisyen ve çevirmen Cevat Çapan tarafından okunup yorumlanacağı etkinlik, 30 Kasım, 20.00’da, serginin adını bu şiirden alan özel bölümünde gerçekleştirilecek.

2002’den bu yana Bozcaada’da gerçekleştirilen “Ozanın Günü ve Homeros Okuma Etkinliği”nin mimarlarından Cevat Çapan, etkinlik kapsamında “Odysseia” destanına yolculuk temasından hareketle çağdaş bir yorum getirecek. Ai Weiwei’in, tarihin döngüsel yapısı üzerine düşündüren eserleri, Cevat Çapan’ın “Odysseia” destanının çağlar üstü niteliklerini öne çıkaran yaklaşımıyla değerlendirilecek.

Geleneksel form ve dili güncel tartışmaların içinde kullanan Ai Weiwei’in serginin Odysseia bölümü kapsamında yer alan çalışmaları, bu antikçağ destanının kahramanı Odysseus’un yolculuğu ile son zamanların bütün dünyayı etkileyen sığınmacı krizi arasında karşılıklı bir ilişki kurar. Sanatçının 2016 tarihli duvar kâğıdı çalışması Odysseia’nın asılı olduğu bu odada yine sanatçı tarafından Sakıp Sabancı Müzesi için özel olarak üretilen Mavi-Beyaz Porselen Tabaklar ve Sütün Gibi Üst Üste İstiflenmiş Vazolar sergilenir. Savaş, Harabeler, Yolculuk, Denizi Geçmek, Sığınmacı Kampları ve Gösteriler temalarının betimlendiği bu eserler, antikçağ Yunan ve Mısır rölyeflerine göndermeler aracılığıyla günümüz sığınmacı sorununu tanımlayan travmaları yansıtır.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi