Sergiler

Kanal İstanbul: Bir Distopya

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Enstalasyon, Marmara ve Karadeniz kıyıları arasında Küçükçekmece, Sazlıdere ve Terkos havzalarını takip eden rota boyunca mega projeler ve aşırı imar hareketleriyle büyük dönüşümler yaşama arifesindeki İstanbul’un mekânsal adalet gündemlerine odaklanıyor. Enstalasyon için öncelikle yaklaşık 45 km uzunluğundaki güzergâhın mevcut hâli, kara ve yaya yolu takip edilerek saha ekibi tarafından kayıt altına alındı. Yerinden edilme, ekosistem tahribatı, su kaynaklarının yok edilmesi, tarım ve hayvancılığın olumsuz etkilenmesi, aşırı yapılaşma, kıyı dolgusu ve hafriyat kaynaklı sorunlar, tarihi ve doğal mirasın yıkımı gibi temalar yerel halk, uzman ve yerel yöneticilerle yapılan görüşmelerle tespit edildi. Enstalasyonda şehir-kır, yapılı-doğal çevre, insan-diğer canlılar, mega-insan ölçeği kesişimindeki mekânsal asimetriler; bölgenin mevcut hâlinin uydu fotoğrafı, harita verilerinin sunduğu gelecek projeksiyonu ve sahadan derlenen seslerle birlikte gösteriliyor.

MAD, şehir ve kırsal mekânlarda daha adil, demokratik, ekolojik sisteme duyarlı, katılımcı süreçler ve pratiklerin geliştirilmesine yönelik disiplinler ötesi çalışmalar yapmak ve hak temelli, yenilikçi, nitelikli ve kamusal bilgi üretme ve paylaşma amacıyla kurulmuştur. Çalışmalarının merkezinde yer alan şehir hakkı ve çevre adaletinin engelliler, çocuklar, yaşlılar, göçmenler, kadınlar ve yerel aktörler/örgütler gibi kesimlerin mekân üretim süreçlerine aktif katılımıyla sağlanacağına inanan MAD araştırma, eğitim ve savunuculuk faaliyetlerinin yanı sıra katılımcı tasarım ve eğitim pratiklerine yoğunlaşmaktadır.

Uyarı: Bu yerleştirmede kullanılan görseller ışığa duyarlı epilepsiyi tetikleyebilir.

Detaylar

Koleksiyon
Gelen Sergiler
Başlık