Sergiler

Haydarpaşa Garı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Sanatçı, İstanbul’un sürekli odağında olduğu dönüşüme duyarsızlaşmayı şehrin ikonik yapılarından Haydarpaşa Garı üzerinden irdeler. Garın farklı dönemlerine ait fotoğrafları bir araya getiren kolaj, aynı zamanda uzun yıllar yapının merkezinde olduğu bir yaşama ev sahipliği yapan çevre bölgedeki değişimin de tanıklığını sunar. Hicaz ve Bağdat’a uzanan demiryolu projesi kapsamında Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno’nun Alman Neo-Rönesans üslubunda tasarladığı anıtsal yapı 1909’da hizmete açılmıştır. Yakın döneme kadar hem şehirler arası hem de şehir içi ulaşım ağının en önemli noktalarından olan gar, yıllarca İstanbul’un Asya yakasında Gebze’ye uzanan banliyö hattının son durağı işlevi görmüş ve şehir hatları iskelesiyle de ulaşımı Avrupa yakasına taşımıştır. 8 Kasım 2010 yangınıyla başlayan ve liman bölgesine dair özelleştirme projeleri, banliyönün Marmaray’la bağlanması ve 2018’de arkeolojik kazıların başlaması gibi gelişmelerle devam eden süreçte yapının insanlarla teması tamamen sona ermiştir.

Detaylar

Koleksiyon
Gelen Sergiler
Başlık