Sakıp Sabancı'nın Portresi Royal Academy of Londra'da
26 Mayıs 2016
Sanatçı Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı eseri, 13 Haziran – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Yaz Sergisi 2016”da sergilenmek üzere davet edildi.
Eserleri dünya çapında izleyicilerle buluşan sanatçı Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümünde ürettiği ve Türkiye’nin özlenen liderine bir saygı duruşu niteliğindeki video enstalasyon çalışması “Sakıp Sabancı’nın Portresi”, İngiltere ve dünyanın en köklü sanat kurumlarından Royal Academy of Arts’da sergilenecek.
Royal Academy of Arts, Londra’da 1769 senesinden beri kesintisiz olarak her yaz düzenlenen Yaz Sergisi 2016 (Summer Exhibition 2016) kapsamında 13 Haziran – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Sabancı Holding’in katkılarıyla sergilenecek olan eser, daha önce 2014 yılında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilendi ve 2015 yılında dünyanın en prestijli sanat organizasyonlarından biri olan 56. Venedik Bienali’nin ana bölümünde yer aldı.
Bu yıl 248. kez gerçekleştirilecek olan ve küratörlüğünü İngiltere’nin en önemli heykeltıraşlarından Richard Wilson’ın üstlendiği Yaz Sergisi, her sene 1000 civarı sanatçı ve eserlerini Royal Academy of Arts galerilerinde bir araya getirerek günümüz dünya çağdaş sanatına farklı pencereler açıyor. Tarihi boyunca dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarını bir araya getiren canlı ve düşünen bir sanat buluşması olan Yaz Sergisi, 248 senedir sanatçılar için eserlerini uluslarararası arenada sergileme ve sanatseverlerle buluşturma olanağı sunuyor.
2016 yazı boyunca Royal Academy of Arts galerilerinde sanatseverlerle buluşacak olan Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı video enstalasyon eseri, çeşitli nedenlerle Sakıp Sabancı’yla yolu kesişen binlerce kişinin portre fotoğrafından meydana geliyor. Yaklaşık 10.000 LCD ekrandan oluşan eser, önemi, mevkii ne olursa olsun insana değer veren Sakıp Sabancı’nın her konuya “önce insan” felsefesiyle yaklaşmasını, insanlara olan sevgisini ve saygısını yansıtıyor. Keskin zekâsı, ince esprileri ve candan tavırlarıyla halkla özdeşleşen Sakıp Sabancı’nın yaşamı boyunca insanlara ve hayata açtığı pencereleri görünür kılan eser, Sabancı’nın Türkiye’de teknolojiye yaptığı katkılara da atıfta bulunuyor. Görsel sanatlarda en ileri teknolojiyi kullanan eserin hammaddesini ise insanlar oluşturuyor. Eser, ünlü işadamına yakışan, “zamanının ötesinde” sıra dışı bir sanatsal fikri hayata geçiriyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer “Değerli sanatçı Kutluğ Ataman’ın yarattığı, Sakıp Bey’in her kesimden insana duyduğu yakınlığı yansıtan bu anıtsal video enstalasyonun, önce dünyanın en etkin ve köklü sanat organizasyonlarından 56. Venedik Bienali’nde, şimdiyse Londra’nın en yerleşik ve prestijli sanat kurumlarından Royal Academy of Arts’ta, “Yaz Sergisi” kapsamında sergilenmesi bizim için çok heyecan verici olduğu kadar gurur vericidir. 1768 senesinden beri gerek eğitim gerekse sergiler yoluyla sanat alanında faaliyetlerini sürdüren, üstelik bunu kendileri de sanatçı olan üyeler vasıtasıyla yapan Royal Academy of Arts’ın, son 248 senedir düzenlenmekte olan Yaz Sergisi, yüzlerce sanatçının eserini yaşayan ve düşündüren bir çerçevede bir araya getirerek her yaz üç ay boyunca dünya çağdaş sanatına farklı pencereler açıyor. “Sakıp Sabancı’nın Portresi” de, bu sene küratörlüğünü İngiltere’nin en önemli heykeltıraşlarından Richard Wilson’ın üstlendiği Yaz Sergisi 2016 kapsamında bu pencerelerden biri olarak yer alacak.” dedi.
Sanatçı Kutluğ Ataman “‘Sakıp Sabancı Portresi’ Sakıp Bey’in portresi olduğu kadar bu eserin gönüllü yapı taşları olmayı kabullenerek resimlerini göndermiş isimsiz onbinlerin de portresidir. Sakıp Bey tüm başarısına rağmen bizlerden birisi olduğunu unutmadı. İnsanlara tepeden bakmadı. Akıl ve insan sevgisiyle lider oldu. Görüyoruz ki gönüllerinde yer etmiş olduğu onbinlerle beraber bu eserde hala yaşıyor." dedi.
“Sakıp Sabancı’nın Portresi”, 13 Haziran – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Royal Academy of Arts, Londra’da Sabancı Holding’in değerli desteğiyle sergilenecek.
Kutluğ Ataman Hakkında
Eserleri dünya çapında sergilenen 1961 İstanbul doğumlu sanatçı Kutluğ Ataman, ana ifade aracı olarak hareketli imgeyi kullanmaktadır. Ataman’ın yapıtları, Venedik Bienali ve Almanya’daki Documenta gibi çağdaş sanat takviminin önde gelen etkinliklerinde ve aralarında New York’taki MoMA’nın, Londra’daki Tate Britain ve Bilbao’daki Guggenheim Müzesi’nin yer aldığı galerilerde sergilendi. Kutluğ Ataman 2004’te Pittsburgh’da Carnegie Ödülü’nü aldı, aynı yıl Turner Ödülü için finale kalan dört aday arasında yer aldı, 2009’da Abraaj Büyük Sanat Ödülü’nü kazandı. 2011’de Avrupa Kültür Fonu kültürel farklılık Routes Princess Margriet Ödülü’nün ortak sahibi oldu. 2003’te İngiltere’nin Observer gazetesi tarafından yılın sanatçısı seçildi. Yapıtları, aralarında New York’taki MoMA’nın, Tate Modern’in, Viyana’daki Thyssen-Bornemisza Müzesi’nin, Atina’daki Dimitris Daskalopoulos Koleksiyonu ve Pittsburgh’daki Carnegie Müzesi’nin de bulunduğu kurumsal ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.