Sergi: Rembrandt ve Çağdaşları

23 Şubat 2012
Sergi: Rembrandt ve Çağdaşları
“Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisi SSM’de ziyarete açıldı.

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)’nin düzenlediği “Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde… Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı sergisi ziyarete açıldı. Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı vesilesiyle hazırlanan sergi, Rijksmuseum ile dünyanın önde gelen özel bir koleksiyonuna ait eserleri, Türkiye’de ilk kez izleyicilerle buluşturuyor. Türk ve Hollanda hükümetlerinin diplomatik sponsorluğunu üstlendiği sergi, Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Hollandalı şirketlerin de desteğiyle gerçekleşiyor. Ana sponsorluğunu Sabancı Holding ve ING Bank’ın yaptığı serginin bir diğer sponsoru da Philips. Unilever ve Shell’in de katkılarıyla gerçekleşen serginin hizmet sponsorluğunu ise Grand Hyatt ve Park Hyatt İstanbul-Maçka Palas Otelleri ile KLM Hollanda Kraliyet Havayolları üstleniyor.

Sergi, Rembrandt’ın yanı sıra, Hollanda resminin önde gelen isimlerinin bulunduğu 59 sanatçıya ait 73 tablo, 19 desen ve 18 obje olmak üzere toplam 110 eserden oluşuyor. Sergide ayrıca, yüzyıllar boyunca karanlık bir figür olarak kalan, eserleri uzun süre başka sanatçılara atfedilen ve yalnızca 35 eseri bilinmesine rağmen, dönemin en büyük isimleri arasında gösterilen Johannes Vermeer’in “Aşk Mektubu” adlı eseri de yer alıyor. Frans Hals, Jan Steen ve Jacob van Ruisdael gibi pek çok büyük ismin eserlerini de ağırlayacak sergi, dünya resim tarihinin en heyecan verici dönemlerinden biri olan Hollanda Sanatının Altın Çağı’nı tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer,Rembrandt ve Çağdaşları Hollanda sanatına dair, Türkiye’de düzenlenen ilk kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyor. Sergiyle, Hollanda resim sanatının Avrupa resim sanatına getirdiği yeniliği, ışığı kullanmadaki ustalığı gözler önüne sererken, dönemin atmosferi ve sanata yansımasını geniş bir çerçevede ele alıyoruz. 17. yüzyılda denizaşırı ticaretin getirdiği refahla, bilim ve sanat dallarında Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelen Hollanda toplumuna, kent ve kırsal kesimdeki yaşama, usta ressamların gözünden bakıyoruz. Denizaşırı ticaretin ve ilişkilerin, sanatçıları nasıl beslediğini, sanattaki izlerini takip ediyoruz. Sergimizin, Türkiye ve Hollanda’nın diplomatik ilişkilerinin 400. yılı dolayısıyla düzenlenmesi heyecanımızı artırıyor. Türk ve Hollanda hükümetlerine müteşekkiriz. Kuşkusuz böylesine dev bir sergi sponsorlarımız olmasa gerçekleşemezdi. Ana sponsorlarımız Sabancı Holding ve ING Bankasına, Philips’e, katkıları için Unilever ve Shell’e; hizmet sponsorluğumuzu üstlenen Grand Hyatt ve Park Hyatt İstanbul-Maçka Palas Otelleri ile KLM Hollanda Kraliyet Havayollarına çok teşekkür ediyorum. Tüm sanatseverleri 17. yüzyıl Hollanda sanatının tüm ışıltısını keşfetmek üzere müzemize davet ediyoruz.” dedi.

Rijkmuseum Koleksiyonlar Müdürü Taco Dibbits ise “Dünyanın önemli eserlerine ev sahipliği yapan müzemizin koleksiyonunda bulunan eserlerin Sakıp Sabancı Müzesi vesilesiyle Türkiye’de ilk kez sanatseverlerle buluşmasından ötürü büyük mutluluk yaşıyoruz. Serginin bir başka özelliği de eserlerin kendisi kadar bu eserlerin Osmanlı dönemiyle kurduğu diyalog, her iki ülkedeki sanat ortamını karşılıklı olarak ele alması. Özellikle Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 400. yılında, koleksiyonumuzun değerli eserlerinin İstanbul’da sergilenmesi büyük önem taşıyor. İki ülke arasındaki köklü ilişkilerin, kültürel ve sanatsal anlamda da güçlenmesine önemli katkısı olduğuna inanıyoruz. Başta bu sergiyi birlikte hazırladığımız değerli meslekdaşım Dr. Nazan Ölçer olmak üzere Sakıp Sabancı Müzesi’nin genç ve heyecan dolu ekibine huzurlarınızda çok teşekkür ederim.” dedi.


“Rembrandt ve Çağdaşları – Hollanda Sanatının Altın Çağı sergisinde, Hollanda Sanatının Altın Çağına dair şehir hayatı, portreler, natürmortlar, denizaşırı güç ve ticaret gibi ana temaların hepsi yansıtılıyor. Eserler, bu kapsamda, dönemin ekonomik ve toplumsal devinimleri ile ilgili pek çok öyküyü de anlatıyor. Örneğin sergilenen eserlerden “delftware” olarak adlandırılan ve Delft şehrinde üretilen seramiklerin ilk dönemde özgün bir üslup sergilerken, daha sonra Çin porselenlerini taklit eden bir tarza bürünmesinin ardındaki hikaye, sanatın dönemle ilgili söyleyebileceklerinin somut örneği olarak sergide izlenebiliyor.

“Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı sergisi, 10 Haziran 2012 tarihine kadar SSM’de sanatseverlerle buluşacak.

Bülten