Uzak Komşu Yakın Anılar Sergisi Çocuk Atölyeleri
08 Mart 2014
Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Çocuk Atölyeleri, çocuklara “Uzak Komşu Yakın Anılar Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” sergisinden ilham alarak çeşitli tasarımlar üretme imkânı sunuyor. Çocuklar, SSM’de 7 Mart - 15 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenecek atölyelerde; Polska ezgileri eşliğinde, uzak komşu Polonya’nın topraklarına doğru tarihi ve kültürel bir geziye çıkıyor. Bu eğlenceli yolculukta onlara, içi efsane dolu bir hazine sandığı, sultan mektubu taşıyan elçiler, hünerli fırçaları olan ressamlar ve kumaş dokumacıları eşlik ediyor. 5 ve 18 yaş arasında çocukların, hafta içi ve hafta sonu grup halinde veya bireysel katılabileceği eğitimler ücretsiz olarak düzenleniyor.
Hafta İçi Okul Programları
Polonya Bebekleri (Anaokulu) atölye çalışmasında geleneksel Polonya kıyafetleri modasına uygun hazırladıkları kâğıt kıyafetleri desenleyip renklendiren olan çocuklar, bu kıyafetleri giydirdikleri kâğıt bebeklerini yanlarında götürebiliyor.
Kolaj Portreler (1 ve 2. Sınıf) atölye çalışmasında çocukların dikkati farklı dokulara, renklere, yüzlere ve duruşlara çekiliyor. Çocuklar, yaratıcı tekniklerle serginin öyküsünü oluşturuyor ve sergilenen portrelerle bu öykü arasında bir ilişki kurmaya çalışıyorlar. Minik ziyaretçilerin, bu eşsiz serüvenleri kendi portrelerini yapacakları bir atölye çalışması ile sonlanıyor.
Polonya'ya Mektup Var (3 - 4. Sınıf) atölyesinde çocuklar, mektup kâğıdı, özel zarflar, aile armaları, mühürler ve pullar tasarlayarak zarfı mühürlenmiş mektuplar hazırlıyor ve tarihi yazışmalar içinde nostaljik bir gezinti yapıyorlar.
Kumaş Tasarımcıları Aranıyor (Ortaokul)
Bu çalışmada ise çocuklar, Bursa ipeğinden dokunan kumaşların neden bu kadar değerli olduğu sorusunun yanıtı arıyor. Eşsiz kumaşları daha da özel yapan desenlerin binlerce yıllık geçmişini araştıran çocuklar, kendi desenlerini en yaratıcı biçimde tasarlamanın yollarını düşünüyor.
Zafer Madalyonları (Lise) atölyesinde gençler, sergideki madalyonlardan yola çıkarak kendi hayallerindeki kişisel zaferlerini ölümsüzleştirecekleri madalyonlar tasarlıyorlar.
Hafta Sonu Bireysel Programlar
Polonya’da Bir Osmanlı Çadırı atölyesinde, 2001-2004 doğumlu çocuklar Osmanlı seferlerine götürülen çadırlara yakından bakarak bu gezer evlerin şaşırtıcı özelliklerini inceliyor. Minyatür bir çadır tasarımı yapan çocuklar, aynı zamanda etrafındaki doğayı ve insanları da canlandıran üç boyutlu çalışmalar gerçekleştiriyor.
Kumaş Tasarımcıları atölyesinde 2005-2006 doğumlu çocuklar, Bursa ipeğinden dokunan kumaşların neden bu kadar değerli olduğu sorusunun yanıtını arıyor, eşsiz kumaşları daha da özel yapan desenlerin binlerce yıllık geçmişini araştırarak kendi desenlerini en yaratıcı biçimde tasarlamanın yollarını düşünüyor.
Kolaj Portreler çalışmasında 2009 doğumlu çocuklar, yaratıcı tekniklerle serginin öyküsünü oluşturuyor ve sergilenen portrelerle bu öykü arasında bir ilişki kurmaya çalışıyorlar. Minik ziyaretçilerin, bu eşsiz serüvenleri kendi portrelerini yapacakları bir atölye çalışması ile tamamlanıyor.
Zafer Madalyonları çalışmasında 2007-2008 doğumlu çocuklar, sergideki madalyonlardan yola çıkarak kendi hayallerindeki kişisel zaferlerini ölümsüzleştirecekleri madalyonlar tasarlıyorlar.