Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, çağdaş bir tasarımla Atlı Köşk’te

09 Mayıs 2012
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, çağdaş bir tasarımla Atlı Köşk’te
Sakıp Sabancı Müzesi’nin “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu”, çağdaş bir tasarımla yenilenen Atlı Köşk’te ziyarete açıldı.

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çağdaş bir tasarım ve sergileme anlayışıyla yenilenen Atlı Köşk’teki “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu”nu, 10 Mayıs’tan itibaren ziyarete açtı. SSM koleksiyonlarının ve arşivinin dijital ortama aktarıldığı yeni teknolojik düzenlemeyle, Türk ve İslam sanatının nadir elyazması kitapları sayfa sayfa incelenebiliyor. Sergi salonlarında augmented reality (artırılmış gerçeklik) tekniğiyle hazırlanan animasyonların ziyaretçilere verilen iPad’ler aracılığıyla sunulduğu interaktif uygulamalar, geleneksel sanatları teknolojiyle buluşturarak, izleyenlere farklı bir deneyim yaşatıyor.

Dr. Nazan Ölçer: Müzecilik anlayışımıza çağa uygun bir boyut daha kazandırıyoruz.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Müzemizin 10. yılını hem Atlı Köşk’ün yenilenmesi hem de Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonumuzun teknolojik altyapılı teşhiriyle kutluyoruz. Sakıp Sabancı’nın 1970’lerde büyük bir tutkuyla toplamaya başladığı özel koleksiyon için sorumluluk duyuyor, gelecek nesillere taşımak istiyoruz. Sakıp Sabancı’nın öncü bir girişimle başlattığı koleksiyonda yer alan Türk ve İslam sanatlarından hüsnühat, tezhip, cilt ve tasvir örneklerini, Sabancı Üniversitesi’nin çatısı altında, akademik bir bakış açısı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergiliyoruz. Harf devrimi sonrası belirli akademik kesimler dışında genç kuşakların yabancı kaldığı hat sanatının, elyazması kitap ve diğer malzemelerle birlikte çağımızın dijital teknolojisiyle nasıl mükemmel bir beraberlik içinde zenginleşebileceğini, pek çok unsuru anlaşılır kılan yeni ufuklar açabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. Teknolojik araçları kullanarak gençlerin ilgisini çekmeyi, bu köklü sanatla ilgili bilgi aktarımı yapmayı hedefliyoruz. Bu nedenle, eserleri dijital ortama aktararak ve iPad aracılığıyla ulaşılmasını sağlayarak müzecilik anlayışımıza çağa uygun bir boyut daha kazandırıyoruz. Günümüzün sanatçılarına ilham veren geleneksel sanatları, geniş kitlelere ulaştırmayı arzuluyoruz,” dedi.

Geleneksel ve çağdaş sanatın buluşması...

İslam sanatının 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan dönemine ait, ünlü hattatların ve kitap sanatçılarının elinden çıkmış 200’den fazla eserin yer aldığı sergide, başta Kuran-ı Kerim nüshaları olmak üzere nadir elyazması kitaplar, kıta ve murakkalar, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar ile hattatların yazı yazmada kullandığı araçlar yer alıyor. Geleneksel sanatları bugüne taşımayı amaçlayan SSM, çağdaş sanatçıların yarattığı özgün tasarımları da müze koleksiyonuna dahil ediyor. Koleksiyonun yeni sunumunda, Ahmet Oran’ın yazı alıştırmalarına gönderme yapan 2005-2006 tarihli kaligrafik kompozisyon ziyaretçileri karşılıyor. Türkiye’nin tanınmış çağdaş sanatçılarından Kutluğ Ataman’ın güncel bir yorumla şekillendirdiği, hüsnühat sanatının “müsenna” veya “aynalı” adı verilen simetrik yazı kompozisyonlarını hatırlatan 2009 yapımı video, sergilemenin güncel sanatla bağlantısını bir kez daha vurgulayarak izleyicileri uğurluyor. Yeni sergileme için özel hazırlanan Türkçe ve İngilizce katalog ise SSM Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nu yakından incelemek isteyen meraklıların ilgisine sunuluyor. Sergi kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’yle birlikte hazırlanan, elyazması kitap üretiminin aşamalarını detaylarıyla anlatan film bu zahmetli sanat üretimine yabancı olan ziyaretçilerin, bu eserlerin yaratılma süreçleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. 

Sergi kapsamındaki etkinlikler...

Sergi kapsamında, her zaman olduğu gibi eğitim programı, seminer ve paneller gerçekleştirilecek. 12 Mayıs Cumartesi günü, Paris, Sorbonne Üniversitesi’nden gelen kitap sanatları uzmanı Prof. Dr. François Deroche, “Kodikoloji - Elyazması Kitaplar Üzerine Araştırmalar” konulu bir seminer verecek. 26 Mayıs Cumartesi günü, “Ölümünün 500. Yılında Sultan II. Bayezid: Kitaplar, Şairler, Sanatkârlar” başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Uzman akademisyenlerin katılımıyla, yeni bulgular ışığında Sultan II. Bayezid dönemi ve Batı’yla ilişkilerin konuşulacağı panelin ardından, SSM koleksiyonlarında bulunan, Sultan II. Bayezid için yazılmış bir şiir kitabının tıpkıbasımı tanıtılacak. 21 Mayıs - 25 Haziran tarihleri arasında, Yrd. Doç. Ali Rıza Özcan tarafından “Gelenekten Günümüze Uygulamalı Hat Sanatı” konulu yetişkin eğitimi verilecek. Çocuklara yönelik eğitim programları da sürecek.

 

 

Bülten