Koleksiyonlar

Vazo

1804-1812

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Bu vazo, 400-0240 envanter numaralı vazonun çiftidir.  İki vazo, boyunlarındaki buketlerin farklı çiçeklerden oluşması dışında tıpatıp aynıdır.
 
Vazonun ağzı, kulpları ve kaidesi yaldızlı bronzdur. Boynunun arkasındaki altın yaldızlı süslemede bir çelenk ile iki asanın ortasında bir miğfer görülmektedir. Miğferin altında bolluk ve bereketi temsil eden boynuz biçimli bir cornucopia motifi bulunmaktadır. Bu kompozisyon bir askeri armayı andırmaktadır. Vazonun gövdesinin ön yüzündeki kraliyet kartalı, defne yapraklarından oluşan bir çelenk ile çevrilidir. Kartal, Roma İmparatorluğu’nun ve Cumhuriyet ile İmparatorluk dönemleri boyunca Roma devlet dininin baş tanrısı olan Jüpiter’in temsilcisi olarak Antik Çağ’dan itibaren güç ve zaferin bir sembolü olmuştur. Vazonun kulpları kuğu formunda, kaidesinin ayakları aslan pençesi şeklindedir. Kaidenin altında 1804-1812 arasında kullanılan “M. Imple [Manufacture Impériale] de Sèvres” mührü bulunmaktadır.
 
Porselen vazo, Ampir üslubundadır. 19. yüzyılın başında yaygın olan bu geç Neoklasik tarz, ismini I. Napolyon’un imparatorluğundan (1804-1814) almaktadır. Bu dönemde antik çağdan ilham alan form ve dekoratif unsurların “N” harfi, defne çelengi, kartal, yıldızlar ve arı gibi Napolyon’un imparatorluk sembolleriyle harmanlandığı görülür. İmparatoriçe Joséphine’nin kuğulara olan düşkünlüğü de dönemin mobilya, tekstil ve porselen süslemelerine yansımıştır. Sèvres Porselen Fabrikası da sıklıkla Napolyon’un savaş sahnelerini, aile üyelerinin portrelerini ve saray hayatını betimleyen objeler üretmenin yanı sıra, yeni imparatorluğun refahını çağrıştırdığı için çiçek tasvirlerine yeniden yönelmiştir.

Detaylar

Koleksiyon
Dekoratif Eserler Koleksiyonu
Başlık
Vazo
Tarih
1804-1812
Boyutlar
60 x 31 cm
Malzemeler
Porselen, renkli mine, altın ve yaldızlı bronz
Bulunduğu Yer
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)
Obje Numarası
400-0241
Telif Hakkı
© Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi

Kategoriler

Konu

Dekoratif Eserler Koleksiyonu

Format

Porselen, renkli mine, altın ve yaldızlı bronz

Tarih / Dönem

1804-1812

Coğrafi Konum

İstanbul, Türkiye