Geri

Charles Fuchs

Vazo

19. yüzyılın ikinci yarısı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Bu vazo, 400-0092 envanter numaralı vazonun çiftidir. Vazonun üzerindeki sahnelerden birinde görülen sanatçı imzası, 19. yüzyılın ikinci yarısında aktif olan ve porselenlerini "Ch Fuchs" ismiyle imzalayan Alman ressam Charles Fuchs’a aittir. Bu, vazonun İkinci Ampir dönemine ait olduğuna işaret eder. Bu geç Neoklasik tarz, ismini III. Napolyon’un imparatorluğundan (1852-1870) almaktadır. Vazonun kapağının içindeki mühürde, Sèvres tarzı mühürleri anımsatan iç içe geçmiş iki adet “L” harfinin ortasında büyük harf “C.”, hemen altında ise büyük harf “D” yazılıdır. Bu harfler tipik olarak, Sèvres Porselen Fabrikası’ndan çıkan parçaların üretim yıllarına işaret eder. Ancak bu vazoya imzasını atan sanatçının yaşadığı yıllar (19. yüzyıl) ile mühürde 1756’ya tekabül eden “C.” harfi arasında bir uyuşmazlık söz konusudur.
 
Vazonun kapağı, boynu, gövdesi ve ayak kısmı porselendir. Bu bölümler birbirlerine yaldızlı bronz parçalar ile bağlanmıştır. Gövde ile ayağı birbirine bağlayan bronz parça, stilize yapraklardan oluşmaktadır. Vazonun kapağında, boynunda, ayağında lacivert ve altın yaldızlı yaprak ve fleur-de-lis süslemeleri vardır. Türkçede “zambak motifi” olarak bilinen bu sembol, pek çok Avrupa ülkesinin hanedanlık armalarında kullanılmıştır, ancak özellikle Fransa’nın monarşik dönemiyle ilişkilendirilmiştir. Vazonun kapağının yaldızlı bronz tutacağı ters meşe palamudu şeklindedir. İki yanındaki yaldızlı bronz kulpları vazonun neredeyse tüm gövdesi boyunca uzamaktadır. Vazonun yaldızlı bronz kaidesi, meşale ve çiçek motifleriyle süslenmiştir.
 
Vazonun bir yüzünde, bir bahçenin içinde taş bir bankın üzerine oturmakta olan, etrafı putti ile çevrili bir kadın figürü görülmektedir. Putti (tekili putto), genellikle çıplak ve bazen kanatlı, tombul erkek çocuklar olarak tasvir edilen mitolojik figürlere verilen isimdir. Kadın figürünün karşısındaki putto, önündeki mangalın içine elindeki okun ucunu uzatmaktadır. Mangalın etrafındaki kalp süslemeleri, yerdeki güller, uçan putti ve ellerindeki ok ve yaylar, bu figürlerin geleneksel olarak ilişkilendirildiği aşk temasına işaret eder.
 
Vazonun diğer yüzünde, bir ormanın ortasındaki ağacın altında iki putti görülmektedir. Figürlerden biri, elinde tutmakta olduğu oku yayına germektedir. Diğeri ise, yanlarında uçmakta olan iki beyaz kuştan rahatsız olmuşçasına ağacın gövdesine sığınmıştır.

Detaylar

Koleksiyon
Dekoratif Eserler Koleksiyonu
Başlık
Vazo
Sanatçı

Charles Fuchs

Tarih
19. yüzyılın ikinci yarısı
Boyutlar
140 x 43 cm
Malzemeler
Porselen, renkli mine, altın ve yaldızlı bronz
Bulunduğu Yer
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)
Obje Numarası
400-0093
Telif Hakkı
© Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi

İlgili Eserler

Vazo

Vazo

Detaylı İncele

Kategoriler

Konu

Dekoratif Eserler Koleksiyonu

Format

Porselen, renkli mine, altın ve yaldızlı bronz

Sanatçı / Yaratıcı

Charles Fuchs

Tarih / Dönem

19. yüzyılın ikinci yarısı

Coğrafi Konum

İstanbul, Türkiye