Sergiler

Murakka

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Murakka, talik yazı öğretimi için hazırlanmış, harf birleşmelerini gösteren müfredat meşkidir. Meşkin sonuna hattat “Mademki müfretlerden (yalın harfler) kurtuldun, mürekkebler (bitişik harfler) meşkinin vakti geldi” anlamına gelen Farsça bir beyit yazmıştır. Böylece talik hat meşk eden genç hattat adayı artık mürekkebat meşkine geçebilecektir. Kasıtlı olarak sulu bir mürekkeple yazarak öğrencisinin kamış kalemin ve mürekkebin hareketlerini görmesini sağlayan hattat, satır aralarına da âdet olduğu üzere sa’y (çalış) yazmayı ihmal etmemiştir. Krem rengi yazı kâğıtları, mavi ve pembe tonlarında kalın kâğıtlarla vassalelenmiştir. Ketebe kaydı olmayan meşk murakkasının son kıt’asının sonuna başka bir hattatın eliyle, “el-fakîr Mehmed Es’ad el-Yesârî, Allah ona mağfiret etsin” anlamına gelen Arapça bir atıf notu yazılmıştır.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık