Serginin Hikâyesi

Joan Miró

Joan Miró, Liman resminin erken bir aşamasında, 1944. Fotoğraf: Joaquim Gomis. © Hereus de Joaquim Gomis. Successió Miró / Adagp, Paris
Joan Miró, Liman resminin erken bir aşamasında, 1944. Fotoğraf: Joaquim Gomis. © Hereus de Joaquim Gomis. Successió Miró / Adagp, Paris

Joan Miró

(1893-1983)

Barselona’da doğan Miró, ailesinin isteği üzerine aldığı ticaret eğitiminin ardından, 1912’de Francisco Galí’nin Barselona’da yönettiği sanat okuluna kaydoldu. 1917’de Dadaist Francis Picabia’yla tanışması ve Dadaizm ile Sürreralizm akımlarına ilgisi, sanatçı için bir dönüm noktasıydı. Aynı dönemde şiire ilgi duymaya, İspanyol mistiklerini okumaya başlayan Miró, resimlerinde de fotografik bir temsildense şiir duygusunu yakalamak istiyordu.

1920’de Paris’e giden sanatçı, burada Sürrealist André Masson aracılığıyla dönemin avangard çevresine girdi. Nesneleri doğal bağlamlarında resmetmekten vazgeçerek yeni ve gizemli bir dil arayışına girdi ve ilk kolaj-objelerini gerçekleştirdi. Alçak kabartma ve heykel gibi, resim dışındaki sanat formlarına ilgi göstermeye başladı.

İspanya İç Savaşı sırasında Paris’te kalan Miró, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla İspanya’ya döndü ve Takımyıldızlar serisini yaptı. 1941’de New York MoMA’da ilk büyük retrospektifini açtı. Savaşın sonrasında uluslararası üne sahip bir sanatçıydı. Akdeniz geleneğinin bir mirasçısı olarak 1956’da Mallorca’ya taşındı. Olgunluk dönemi eserlerini bu Akdeniz adasında gerçekleştiren sanatçı yine burada 90 yaşında hayata veda etti.

Joan Miró'nun Hayatı ve Sanatı

“Benim işlerim bir ressamın bestelediği bir şiire benzemeli.”

Joan Miró

Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar

SSM, Picasso İstanbul’da ve İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí sergilerinin ardından 23 Eylül 2014 - 1 Şubat 2015’te gerçekleştirdiği Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sergisiyle, İspanya’nın büyük ustaları üçlemesini tamamlamıştı. Sabancı Holding’in sponsorluğunda, Barselona'daki Fundació Joan Miró (Joan Miró Vakfı), Mallorca’daki aile koleksiyonu Successió Miró ve yine Mallorca’daki Fundació Pilar i Joan Miró (Pilar ve Joan Miró Vakfı) işbirliğiyle gerçekleştirilen sergide, Katalan sanatçı Miró’nun eserlerinde yer verdiği kadın, kuş ve yıldız temalarına odakla, tablo, baskı ve heykellerin yanı sıra halı, dokuma, seramik gibi farklı tekniklerdeki çalışmaların yer aldığı 125 eser bir araya getirilmişti. Miró’nun olgunluk yıllarına odaklanan sergiden, digitalSSM kaynaklarıyla çevrimiçine taşınan eser seçkisi, sanatçının dağarcığındaki kadın, kuş, yıldız, ay, göz ve merdiven gibi unsurlarla kurduğu dili yansıtıyor.

Dönemler ve Eserler

Miró 1940’larda kendini şiirsel işaretlerden oluşan bir kelime dağarcığıyla ifade etti. Bu işaretler daha sonraki yıllarda birçok kompozisyonunda da görülür. Miró’nun eserleri kozmolojik bir vizyon sunar. Yeryüzü ve gökyüzünün sembolik birleşmesinin kısaltılmış versiyonlarını temsil ederler. Bu vizyonda kaçınılmaz olarak güneş, ay ve yıldızların yanı sıra çoğu zaman tamamlanmamış, ancak gözler ya da saçlarla kısmen tanımlanabilen siyah ve yoğun figürler yer alır. Bu eserlerde zaman zaman yatay çizgilerin kestiği iki dikey çizgiden oluşan merdivenler ya da siyah nokta ve çizgilerin farklı kombinasyonları gibi başka öğeler de görülür. Bunun yanında renkli benekler, kısa fırça darbeleri ve lekelerle birlikte her yerdedir. Miró bütün bu dışavurumcu, jestlerle oluşmuş izler vasıtasıyla yıldızlara ya da takımyıldızlara dair ipuçları verir.

Katalog

Joan Miró: Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar

Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sergi kataloğu, sanatçının sembolik dilini anlamak için yol haritası oluşturacak bir kurguyla hazırlandı. Çevrimiçi sergi kapsamında erişime açılan katalog makaleleri, bu amaçla sanatçının beslendiği kaynaklara ve dönemindeki isimlerle etkileşimine ışık tutuyor. Miró’nun torunu Joan Punyet Miró, “Joan Miró ve Akdeniz Atmosferi” başlıklı makalesinde Miró’nun sanatsal gelişimini Akdeniz ekseninde irdeliyor. Serginin kurgusunu yapılandıran Jordi J. Clavero, yine sergiyle aynı adlı makalesinde sanatçının özgün dilinde sembollerin işlevini araştırıyor. Ferit Edgü’nün Miró ve şiir bağlantısını konu aldığı makalesi ise Jacques Prévert, Paul Éluard, André Breton gibi şair ve yazarların sanatçı üzerine kaleme aldığı metinlere bir giriş niteliği taşıyor.

Joan Miró © Successió Miró / ADAGP Paris’e attir, 2014.

Picasso İstanbul’da

Konferanslar

Shape
Shape
Shape
Shape

Çocuklar için

Ben Miro

Birleştirilmiş Objeler

Diğer Çevrimiçi Sergiler

Monet’nin Bahçesi

09 Ekim 2012 - 06 Ocak 2013

Monet’nin Bahçesi

Çevrimiçi Sergiler

Tümünü Görüntüle