Osman Hamdi Bey’in 1876 tarihli ve imzalı Vazoda Çiçekler tablosu, sanatçının bilinen tek natürmort eseridir. Kısmen görülen ahşap bir masanın üzerine yerleştirilmiş, şakayık ve tavus kuşu motifli Çin porseleni vazo, içinde kuru başak dalları ile resmin merkezini oluşturmaktadır. Vazonun sağında, ucu masanın kenarından sarkan bir kumaş parçasının üzerinde kırmızı püsküllü mavi bir takke, üst üste istiflenmiş kitaplara dayanmış olarak durmaktadır. Vazonun solunda ise içerisinde birkaç başak dalıyla dar ağızlı, yayvan bir Memluk işi bakır kap resmedilmiştir. Resmin dikkat çekici bir unsuru, sol yukarıdan asılarak yerleştirilmiş olan Uşak halısı detayıdır.
Doğuya özgü halıların Avrupa resminde kullanımı 14. yüzyıldan itibaren popülerlik kazanmıştır. Bu tablolar erken tarihli Ortadoğu halıları araştırmacıları için birer kaynaktır. Halıları resimlerinde sıkça kullanan Lotto, Holbein, Ghirlandaio ve Crivelli gibi Avrupalı ressamların isimleri halı tiplerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu halıların tablolardaki varlığı, bir yandan zenginlik, güç, kutsallık ile ilişkilendirilirken diğer yandan da resmedilen figürün eğitim seviyesi, yüksek sosyal ve ekonomik statüsünü de belirtmekteydi.
Osman Hamdi Bey de tablolarında halı unsuruna çokça yer verir. Onun bu sık kullanımı, Avrupalı ressamlardan farklı özellikler taşısa da Vazoda Çiçekler’deki yerleştirme tamamen benzer bir betimlemeyi anımsatmaktadır. Genelde iç mekândaki kompozisyonlarında halı kullanan sanatçının bazı eserlerinde, binaların dışında da halı bulunur. Osman Hamdi Bey’in eserlerinde farklı halı tipleri yer almamaktadır. Sanatçı, kendi koleksiyonunda yer alan aynı grup halıyı tekrar tekrar kullanmıştır. Ancak Vazoda Çiçekler tablosundaki Uşak halısı devamlı kullandığı halılardan değil, tekrarlanmayan bir halı tipidir.