Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Yüksel İnşaat A.Ş.’nin desteğiyle, 16 Nisan – 02 Ağustos 2009 tarihleri arasında, "BATI’YA YOLCULUK - Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni (1860 - 1930)", başlıklı sergiye ev sahipliği yaptı.
Sergi, Osman Hamdi Bey'den İbrahim Çallı'ya, Feyhaman Duran'dan Namık İsmail'e, her biri 19. yüzyılda doğmuş ressamlarımız aracılığıyla, Türk resim sanatının zengin öyküsünü mercek altına aldı.
Şeker Ahmet Paşa ve Halil Paşa gibi asker kökenli ressamlar dahil olmak üzere, analitik çözümlemeler ve dışavurumcu yorumlarla resim sanatına yeni yaklaşımlar katan 15 ressamımızın, Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Müzesi, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, SSM koleksiyonları ve özel koleksiyonlardan seçilmiş 150 yapıtı, sanatseverlerle buluştu. Serginin sürprizi ise Osman Hamdi Bey'in ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi'nin, özel bir koleksiyonda bulunan ikinci versiyonunun, ilk kez bu sergide gün ışığına çıkarılması idi.
Küratörlüğünü Ferit Edgü'nün yaptığı, batılı anlamda Türk resim sanat tarihinin yeniden kurgulandığı sergide, Paris'te ilk kuşak Türk ressamlarına hocalık yapmış Jean-Léon Gérôme ve Gustave Boulanger gibi sanatçıların yapıtları da yer aldı. Böylece 19. yüzyılın ikinci yarısından 1930’lu yılların sonlarına kadar uzanan dönemi temsil eden Osman Hamdi Bey ve çağdaşlarının tabloları, etkisinde kaldıkları hocaların eserleriyle birlikte ilk kez sergilendi.