12 Mayıs 2012

“Kodikoloji” Elyazması Kitaplar Üzerinde Araştırmalar

“Kodikoloji” Elyazması Kitaplar Üzerinde Araştırmalar

8. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar olan sürede din, tarih, edebiyat, sağlık, eğitim, biyografi gibi konularda yazılmış veya kopyalanmış binlerce elyazması kitap; başta Süleymaniye ve Topkapı Sarayı Müzesi kütüphaneleri olmak üzere Türkiye elyazması eser kütüphanelerinde veya müzelerinde kültür varlığı olarak korunuyor.

Elyazması kitapların konuları, yazarları, sanat nitelikleri üzerinde son yüzyıl içinde yapılan bilimsel çalışmalar, elyazması eserlere yönelik farklı uzmanlık alanlarını oluşturdu. Elyazması kitaplara sahipleri tarafından yazılan notlar, basılan mühürler, kitabın cildi, sayfalara yapılan süslemeler, resimler, kitabın sonuna hattatın yazdığı bilgiler incelendiğinde, o kitabın bir tür hayat hikâyesi ortaya çıkıyor.

12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek “Kodikoloji” seminerinde, bu konularda 30 yılı aşkın bir süredir araştırmalar yapan, Paris Sorbonne Üniversitesi Uygulamalı Yüksek Eğitim Okulu  Tarih ve Filoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francois Deroche, elyazması kitaplar hakkında bilgi verecek.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi

28 Nisan 2024

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi

Etkinlikler

Tümünü Görüntüle